Efter en rätt intressant natt med strömavbrott, tripla filtar och borttappade USB-minnen så vaknade vi till en helt fantastisk soluppgång över kullarna. Det sprang vilda höns och getter i trädgården och vår kära safariguide till kock hade fixat scrambled eggs och yoghurt med flingor. Mycket gott! Osten på mackan var misstänkt lik den som används på cheeseburgare på McDonalds och inplastad först i förpackning och sedan varje bit för sig, men smaken var inte fel alls. Däremot var ingen av oss däremot direkt taggade på att inviga den, enligt Siphile, “mycket kalla utomhusduschen”. Det fick bli ett äventyr till senare. Helst mycket senare.

Ett litet hus i soluppgången
En vacker morgon innan frukost.

Vi rullade in på kontoret runt klockan åtta, peppade för vårt första skolbesök. Tanken var att vi skulle hinna med två skolor, men vi blev tyvärr något försenade från kontoret eftersom ingen riktigt verkade veta vart skolorna låg.. Till slut brände vi iväg med Mdu, mannen att prata med när man ska fixa saker. Man kan sammanfatta det hela med att när en sydafrikan säger att resan tar en halvtimme, så gör den det. I 130 km/h.

Väl framme på skolan så leddes vi in i datorsalen och hade ett par minuter på oss att fixa in nya program och packa upp en massa datormöss. De hade 15 datorer i fint skick, men bara tre av dem hade fungerande möss, vilket hade försvårat arbetet för datorkunskapsläraren något. Efter detta kom lärarna in i rummet och vi delade upp dem i tre olika grupper och satte igång. I min grupp fanns det tre personer som undrade vart startknappen satt och en som undrade hur man använde excel för att beräkna medelvärden för elevernas betyg.Vi hade i förväg frågat skolorna om vilka kunskaper eleverna och lärarna hade samt i vilken ordning de prioriterade att lära sig saker och ting. Lite förvånande var kanske att det viktigaste för dem var att lära sig använda excel, snarare än att kunna spara filer eller använda tangentbordet. Å andra sidan är det ju sådant som deras datorkunskapslärare skulle kunna fixa. Sagt och gjort, de fick en grundlig crash course i allt från hur windows fungerar och hur man skriver på tangentbordet till hur man skapar cirkeldiagram.

Vi körde ett nollbyte och tog in de utvalda elever som skulle få samma genomgång. När jag kommit halvvägs igenom utbildningen så inser jag att min grupp kunde mycket mer än de lät påskina. De satt helt snällt och nickade när jag visade hur man använde tangentbordet, men när jag frågade dem vad de skulle vilja lära sig mer om så säger de “Hur tar man bort sitt facebook-konto?”. Lite paff blev jag och konversationen övergick snabbt till att förklara hur Google, e-mail och diskavbildningar går till, i en skön blandning med frågor om det fanns folk med lila ögon i Sverige och om den svenske presidenten var en juste snubbe. Det kändes som att alla fick ut något av den lektionen, även jag.

Niklas lär eleverna att använda Open Office.

Nu sitter vi i hyddan och smälter maten. Carl säger sig ha vunnit kampen mot kallvattnet med några hokus-pokus-konster han lärt sig på resande fot, men jag och Viktor är nog mer inne på att han fuskat. I morgon bitti är det min tur. Burr.

Den beryktade svinkalla duschen

Vi hörs snart igen!
Niklas

4 thoughts to “Första skolan avklarad

 • Brush

  Duscha din klenis. Du luktar illa!

  Reply
 • Fredrik

  Roligt att läsa! Ni gör ett grymt jobb.

  Reply
 • Karin

  Kul att följa er på ert uppdrag.
  Lycka till i fortsättningen Carl med kompisar!
  Hälsningar
  Muss o Staff

  Reply
 • Annika Ansund

  Spännande dag! Man får nog ha tålamod och ett öppet sinne vilket ni verkar ha. Fortsätt så!
  Annika Ansund

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *