Igår var vår sista arbetsdag. Nu äntligen fick vi skänkt bort våra laptops till ett par rektorer som Siphile valt ut. Från början var det tänkt att vi skulle gjort detta redan i torsdag i förra veckan, men den sydafrikanska mañana-menaliteten slog till gång på gång. Vi åkte i alla fall iväg med en väldigt intressant vägbeskrivning som gick något i stil med “Ni kör tills ni hittar en affär, då tar ni höger på den jämna och fina vägen”. I en bil fullastad med datorer åkte vi runt på den lilla och mycket gropiga lerväg som mycket riktigt fanns där, medan vi letade efter skolan där vi skulle träffa rektorerna. Vi var ca en timme sena när vi rullade in på skolan och tänkte att nu var de nog lite griniga på oss, men det visade sig att bara rektorn på den skolan var där och de andra lät dröja någon halvtimme till.

Ombytta roller för rektorerna.
Niklas beskriver virusprogram.

När vi väl kom igång var det däremot fullt ös! De ville lära sig allt som gick om hur man skulle använda datorer och var om möjligt ännu mer entusiastiska än eleverna vi träffat på skolorna. Eller i alla fall vetgiriga. Det kändes riktigt bra att de när lektionen var slut förstod hur mycket användning man kan ha av datorer och förhoppningsvis sätter det lite fart på datorutbildningen på skolorna.

Viktor förklarar vad Excel kan användas till.

Efter det åkte vi till vår sista skola, där vi i vanlig ordning fick tampas mot våra USB-spridda virusvänner. Utanför sprang några elever runt och spelade fotboll på sin lediga söndag. Vårt arbete gick dock väldigt fort, och innan vi visste ordet av satt vi på kontoret igen och försökte frigöra det styrelserum vi ockuperat under vistelsen. Det kändes ändå rätt bra att kolla på de datorhögar vi gått igenom och kunna säga att vi fixat hälften av datorerna från berget (egentligen Berget, Jonas och Jens).

Vilka virus har de här datorerna måntro?
Eleverna lirar boll på skolans plan.

Väl tillbaka hos Siphile satt vi i vanlig ordning och åt med Mdu. Vi skrattade och skojade ett bra tag och fastän det kändes lite vemodigt att vi skulle åka morgonen därpå så slog det inte ner stämningen. Det slutade till och med i att vi nästan drog iväg och festade. Men bara nästan.

Som avslutning tänkte vi dra till med en liten top 3 över några intressanta virus vi hittat:

  • Raila Odinga – vår favorit. En liten bild som lägger sig på skrivbordet och kommer tillbaka om du tar bort den. Bilden har en egenskap att öppna sig i tid och otid, men verkar i övrigt ganska harmlöst.
  • windows_secrets.exe – en liten wordfil som lägger sig i “Mina dokument”. Mycket fyndigt namn. Som att någon skulle öppna den.
  • Virut – en elak liten rackare som infekterar allt! Till och med aktivitetshanteraren och skrivbordsprocessen explorer.exe stryker med, vilket gör att datorn blir helt obrukbar om man försöker ta bort det. Inte bra.

Idag har vi däremot vår första lediga dag! Detta firas med ett nytt inlägg som kommer upp senare ikväll.

So long!

Niklas

One thought to “En skola är större än fyra rektorer”

  • Rickard

    Skaffat google + nu brush! vill du ha invite? du får om du hänger med mig och köper dator när du kommer hem!… och om du städar mitt rum och gör chokladpudding varje dag åt mig i fem år.

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *