Datorsalen på Mgundandlovu
Datorsalen på Mgundandlovu

Skolan vi var vid idag hade en väldigt ordningsam datorsal med hela 24 datorer. Tyvärr var datorkunskapen inte så stor bland varken elever eller lärare, så vi spenderade dagen med att väcka intresse för datorerna och uppmuntrade dem att använda datorerna mer i undervisningen. Vi tror att vi lyckades ganska bra då till och med städerskan hakade på och ville vara med. Bland annat introducerade vi vår offline-version av Wikipedia för eleverna och sa att de kunde söka på något som de var intresserade av eller ville veta mer om. Det resulterade i alltifrån sökningar på “Superman” hos tjejerna till “love” hos killarna.

Förebyggande av pekfingervalsen
Förebyggande av pekfingervalsen

På eftermiddagen åkte vi till Richards Bay för att köpa sladdar och tangentbord. Vi passade även på att unna oss en sockerkick i form av våfflor med glass och choklad.

På vägen hem kom vi underfund med många av de oskrivna Sydafrikanska trafikreglerna.

 • Heldragna linjer är snarare en rekommendation än ett förbud.
 • U-sväng på motorväg är helt OK i praktiken (idag gjorde vi vår första, vi gjorde det vid heldragen linje).
 • Refugen används flitigt och har flera användningsområden. Den kan vara parkeringsplats, extrafil, joggingbana eller toalett. Till exempel kan en tvåfilig väg plötsligt ha fyra bilar i bredd, i värsta fall tre stycken i samma färdriktning.
 • En omkörning sker på följande sätt:
  1. Omkörande bil blinkar med helljuset.
  2. Omkörd bil sätter på varningsblinkers och kör in på refugen.
  3. Omkörande bil kör om och blinkar sedan med varningsblinkers som tack.
  4. Omkörd bil säger var så god genom att blinka med helljuset.

Alternativ tolkning på punkt 3 och 4:

 • Vad sakta du kör!
 • Håll käft!

Vi var otroligt nöjda när vi lyckats knäcka denna kod men blev lite tagna på sängen när vi insåg att en av de blinkande bilarna inte alls ville bli omkörd, det var istället en poliskontroll. Snabbt flyttades foten från gasen till bromsen.
Polisen: “Varför har du inte lyset på?”
En nervös Sandra försöker förklara sig: “Jag är från Sverige!”

Dagens dilemma: Vad blir dagens dagens?

8 thoughts to “Sanibonani [San’bonaan] (Hej på zulu)

 • Anonymous

  Dem datorerna känns igen =)… de verkar vara fina fortfarande!!! Sandra, tur att du håller kontinuitet även med bilkörningen.. kram på er

  Reply
 • Samuel Bengmark

  Jag hade flera sydafrikanska vänner som berättade liknande historier där de blivit stoppade av polisen som vill ha lite mutor för att mina vänner skulle slippa böter. Då de sa att de hellre tog böter orkade inte polisen skriva ut det utan skickade dem vidare. Värt att prova, om inte "Jag är från Sverige" funkar nästa gång ;-)

  Reply
 • Eva Gustafsson

  Haha! Bra Sandra! :-)Följer er blogg och njuter av varje nytt inlägg, så bra skrivet! Tänk vad mycket ni får uppleva och att ni samtidigt gör nytta för så många. Fortsätt så och var rädda om er!Eva G (Sävedalen)

  Reply
 • Anonymous

  Vad spännande att följa era strapatser, sitter här o skrattar lite för mig själv. Det här blir väl verkligen en upplevelse för livet för er. Ni kommer ju den lilla människan så nära som man inte gör på vanliga turistresor. //Bodil K i Kungsbacka

  Reply
 • Anonymous

  Haha Sandra vad rolig du är =) Jag är iaf mäkta imponerad över att du i huvudtaget vågar köra bil i Sydafrika!!! Det verkar som att ni har det jättekul och att projektet flyter på som det ska. Det är väldigt spännande att läsa er blogg! /Magda

  Reply
 • cesaproject

  Ah! Bra tips Samuel! Vi får prova det nästa gång vi inte orkar spela dumma! =)

  Reply
 • cesaproject

  Ja det har verkligen varit en otrolig upplevelse. Som igår hade vi massor av elever som aldrig hade använt datorer! De tjoade och skrek av glädje när de bara lyckades sätta på datorn! Alla är så underbara här! Så mycket glädje! Ska bli kul att få komma hem och berätta om upplevelserna. Det är så mycket mer som händer än vad man kan skriva om i en blogg. Men glöm inte att följa den ändå ;)//Sandra

  Reply
 • Anonymous

  HAHAHA! "Jag är från Sverige" funkar alltid! =) Låter som ni har det kanon! :)Sandra: Jag kommer hem till Kungsbacka den 18e (min födelsedag) ;) Hade vart trevligt om vi kunde ses på söndag eftermiddag om du har tid :)Kram Evelina

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *