Idag har varit en bra dag! Det mesta har flutit på och vi har fått mycket gjort.

Vi har besökt två skolor, Bonga och Siphosabandletshe (svårt att uttala? skoja inte!). På Bonga hade de en fin och fungerande datorsal med antivirusprogram på datorerna (en absolut nödvändighet har vi förstått, se bild nedan!). De hade till och med nätverk på G. På Siphosabandletshe hade de problem med virus men vi lyckades fixa dem, installera antivirusprogram och uppdatera mjukvara. Dock var det väldigt dammigt inne i datorsalen och vi försökte förklara att det inte var hälsosamt för datorerna. Nästan alla datorer hade problem med RAM-minnet och CD-läsaren på grund av dammet.

"Diskreta" virus
“Diskreta” virus

Liten parantes: Det Sydarfikanska röda dammet har infiltrerat vår vardag och återfinns på kläder, prylar, hud och hår. Om vi dessutom lägger till att vi är inne på vår fjärde dag utan dusch och sjunde dag utan tvätt samt endast varsitt par (numera röda) byxor kan ni tänka er hur skitiga vi är. Men vad gör man inte för barnen i Afrika =).

Under tiden Sandra och Josef jagade virus åkte Evelina till den närmaste stan, Richards Bay, för att köpa strömsladdar mm för att förbereda installationen på Mandlakazi. (Tack Carro och Tommy för hjälpen med att hitta till “Onsite computer”, Richards Bay var större än vi hade tänkt oss =). Med andra ord har vi haft fullt upp men det känns skönt att ha hunnit med mycket idag.

Som ni hörde igår är vägarna här inte riktigt som i Sverige. Detta fick vi erfara även idag på väg till Bonga! Det gällde att hålla tungan rätt i mun för att undvika att fastna i otäcka hål samtidigt som man måsta gasa på för att komma upp i branta backar. Lite som ett omöjligt dataspel fast utan flera liv…=/ Sandra njöt och vi andra höll i oss =)

 

Toppen av en lång, brant och gropig backe.
Toppen av en lång, brant och gropig backe.

(Går)dagens miss: Utan rubrik på inlägget är det svårt att kommentera (ni är således ursäktade för utebliven respons). Shame on us!

5 thoughts to “Cesa vs Virus

 • Anonymous

  Bra att ni hittade =)…. Ska förresten hoppa in i duschen nu innan sängdags..!!! (.. nämnde jag ngt om avundsjuka igår ;=))Kram på er, Carro

  Reply
 • Barbro O

  KUL att följa er via nätet!Läser med skräckblandad förtjusning om era strapatser i bil bland elefanter och noshörningar!Körde ni i parken helt själva eller hade ni guide med er, eller chaufför? Är ni ute och rör er som ni vill på er fritid (om ni har någon?) eller hur styrda är ni? Josef, känner du igen mentalitet (tex kring tidsaspekten)och klimat fr Nepal möjligen?Mamma Barbro

  Reply
 • Roland

  Hej, kul att se följa er via bloggen. Ni hittar nästan lika mycket virus i Syd-afrika som man gör i SYD-sverige. Landstinget (Region Skåne) hade 10.000 smittade datorer i våras, gissa var viruset kom från ?USM pinnar !!! Se http://computersweden.idg.se/2.2683/1.242306/slarv-bakom-virusangreppet-i-skaneDär kan ni kanske få jobb när ni är tillbaka….Roland

  Reply
 • cesaproject

  Inte för att skryta men… 10 000 smittade datorer är väl ingenting, här har vi 200 datorer med 10 000 virus! Josef är så exalterad över dessa aggressiva virus att han zippat dem och ska ta med dem hem… Vi försöker att tala honom till rätta, vi vill ju inte starta en epidemi. (Om man ändå ska ligga hemma med svininfluensa vill man ju iaf att datorn fungerar!) =)Kram Evelina

  Reply
 • cesaproject

  Vi körde utan guide, på vår fritid (vi har lite sådan i alla fall) kan vi röra oss hur vi vill, mer eller mindre. Det är en hel del som är likt Nepal, även naturen, även om kullarna här inte är lika höga. Fast det är inte direkt att man tar fel, så likt är det inte. Mentaliteten är inte riktigt samma, inte så mycket ke garne utan det är mer här att ingen är riktigt förberedd för att man litar inte på att något verkligen ska hända förrän det faktiskt händer. Så det är inte alla skolor som har förberett elever och lärare på att vi ska komma, man får lösa rätt mycket på plats. Kommunikationen inte alltid flödar så bra, och tider är lite sisådär, halv sju är inte alltid halv sju. /Josef

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *