Ännu en dag. Upp tidigt! Ät frukost! Åk till kontoret! Till nästa skola!
Vi har fått en härlig rutin på dagarna här och dessa två dagar har vi haft mycket att göra.

Lite smått oförberedda så var onsdagen en fullbokad dag med tre olika skolor att besöka under samma dag och en ypperligt dålig dag att vara en halvtimme för sena till kontoret på morgonen men vi lyckades självklart med detta i vilket fall. Men trots ett mindre bakslag på morgonen så mötte vi upp folket på Star for Life och begav oss snabbt iväg mot skolorna, som alla låg relativt nära varandra, hack i häl på vår “guide” (läs: person från Star for Life som visste var skolorna låg) som visade oss till alla skolor så vi skulle veta var de låg och sedan åkte tillbaka igen. Vi i CESA gruppen stannade dock och började dagens tur på Kufezekile.

Solen sken på oss när vi hoppade ut ur bilen och trots att Kufezekile var en skola som inte var i toppskick så möttes vi av en rektor som glatt tog emot oss. Han berättade att Kufezekile betydde något i stil med något man har jobbat hårt för som sedan har blivit av, eller enklare förklarat “en dröm som gått i uppfyllelse”. Skolan hette detta på grund av att innan hade man bara haft en skola som ligger mycket längre bort vilket ledde till att många studenter hade fått gå väldigt långa sträckor och man hade kämpat ett längre tag för att bygga en skola som låg bättre till. När det sedan blev av så bestämde man sig för att döpa den till Kufezekile.

Klara inne hos rektorn och på väg till datorsalen med en datorlärare så möts vi av två cirkustält mitt på gården som agerade utbildningssalar med bänkar och svartatavlor. När vi väl kom in i skolans datorsal möttes vi först av en odör som inte liknade något vi varit med om innan. Datasalen hade problem med både råttor och bin men man försökte ändå göra det bästa av situationen och det gjorde även vi. Vi tog och kollade in dem datorer som var problem med, men insåg till slut att det inte var mycket som kunde göras för att rädda dem så vi bytte ut tre datorer och gav även en del tangentbord och möss då vissa av deras inte funkade.

Avklarad skola! Dags att fortsätta till nästa skola, Eqakwini, där vi trodde att dagens lättaste uppdrag skulle möta oss, då det endast var en dator som skulle rensas från lite virus och vi hade vårt usb-armband redo (tack till Ghost för dem sjukt snygga och fräcka armbanden) med antivirus program och kände oss väldigt säkra på vad vi håll på med.
Vi pluggade in usb-armbandet…

Redo! Vi öppnar vårt usb på datorn och märker hur vårt program är borta och det istället är fullt med filer med namn som “porn” och “sexy” och vi har just förlorad vårt enda sett vi hade med oss att rensa datorer på. Så fort vi hade pluggat in vårt usb så blev det infekterat.
R.I.P. tappra usb-armband.

Antivirusprogrammet borta och vi förstår att det inte finns något att göra utan vi fortsätter helt enkelt till nästa skola vid namn Gilonki där vi möts av en trevlig rektor med färgglad slips och en väldigt sympatisk datorlärare som visade oss till en fin lokal som saknade stolar (hej ryggont). Vi gick i vanlig ordning igenom dem datorer som hade problem, bytte ut två datorer och ersatte en massa möss då det verkade vara något problem med merdelen av deras möss. När vi var klara på Gilonki så rörde vi oss hemåt för dagen.

Lite tidigare uppe idag för att vi ska komma i tid och slippa stressa. Ny dag och ny skola men endast en skola idag. Skolan hette Makhasa och efter en snabb visit på kontoret åkte vi dit och på vägen såg vi… APOR! (Därav namnet på detta blogginlägg). Efter lite spontant hurrande för oss själva i bilen, för att vi varit sjukt sugna på att se apor, så kom vi till skolan som utan tvekan var den finaste skolan hittills med en väldigt fin datorsal. Vi hade hört att det skulle vara runt 40 datorer som inte skulle funka och vi hade bunkrat upp med antivirus (på skivor denna gång, för att slippa mer infekterade usb). Tyvärr var det hårdvarufel på datorerna och det är inget vi har verktyg eller kunskap till att kunna lösa. Efter lite tid på skolan insåg vi att det inte fanns något vi kunde göra men skolan hade runt 16 datorer som funkade redan så vi undvarade 4 datorer och sa till skolan att fortsätta hålla kontakt med Star for Life så ska vi se om det går att lösa något med nästa last med datorer som kommer ner från Sverige som Stadsförvaltningen Västra Hisingen så snällt har skänkt oss.

I och med att vi inte kunde göra något mer på Makhasa men hade fortfarande tid över så vi skyndade snabbt tillbaka till Eqakwini för att ta tag i vår ärkefiende, den virusfulla datorn. Sagt och gjort! Han föll snabbt för våra attacker och gav snart upp. Efter att vi fått bort dem 24 virusen som gjorde livet jobbigt för ledningen på skolan så fortsatte vi med ett till återbesök till Gilonki. De hade dagen innan bett oss installera antivirusprogram på datorerna men vi hade inget program som skyddade datorerna i realtid, men det hade vi nu. På bara några få minuter hade vi installerat programmet på alla datorer och lämnade ett usb till datorläraren som blev väldigt glad.

Cirka en timme senare var vi tillbaka på kontoret och trots att vi inte kunnat hjälpa Makhasa just idag så fick vi ändå mycket gjort och kände oss nöjda. Och nu väntar en långhelg då det firas något som är liknande internationella kvinnodagen här imorgon och då passar vi på att ta oss ut på en safari och om vi inte blir uppätna av lejon följer snart en fortsättning på bloggen!

Ett stort tack till alla sponsorer ännu en gång och tack för att ni har gjort detta möjligt.

/John Hult, Tobias Tikka och Jennifer Panditha

4 thoughts to “MONKEEEEEYS!

 • Laila Tikka

  Härliga upplevelser. Se nu till att inte komma för nära djuren. Roligt att ni kan hjälpa till och att ni kommer till nytta. Hoppas ni får en härlig helg. Laila

  Reply
 • Samuel Bengmark

  Det blir inte alltid som man tänkt när man är i Hluhluwe. Man får övat sin flexibilitet och kreativitet. Går det inte med USB får man återgå optisk media. CESA Vs USB-virus smittan : 1-0. Bra jobbat!

  Reply
 • Charlie

  Smart tänkt med CD-skiva istället! (y)

  Reply
 • Hakerödarna

  Heja John & co!!! Vilket bra jobb ni gör, spännande! Vi blev väldigt nyfikna på den färgglada slipsen, kan man få se ett kort?;-) ha d bäst, kramar från Tollered

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *