20130804-200824.jpg

Då var det dags att uppdatera bloggen ytterligare en gång! Som titeln på inlägget hintar om så har vi inte alltför mycket att berätta om vårt arbete här nere än så länge eftersom vi kom hit sent på en fredag, efter att jag kört minst tre timmar i totalt mörker på fel sida vägen (väldigt annorlunda att växla med fel hand) med två väldigt aktiva baksäteschaufförer som både tyckte det gick för snabbt och att jag kärde för nära andra bilar (jag hade full koll, lovar!). Vi kom i alla fall fram till slut (sa ju att jag hade koll) och vi var alla väldigt trötta efter minimalt med sömn och lång flyg-/bilresa så vi hoppade snabbt i säng efter att ha pratat med Siphile som välkomnade oss med öppna armar.

Lördag, som om att vakna i en helt ny värld. Vi hade knappt sett ett dugg av Afrika eftersom vi endast färdats i mörkret. När vi vaknade och gick ur vår hydda (rund med stråtak, 5m i diameter) så var det första vi märkte vilken otrolig utsikt vi hade! Man hade ju hoppats att det skulle stå ett lejon utanför och leka med en elefant men ingen sådan tur tyvärr. Dock var det hönor och tuppar som sprang omkring som tydligen hade tyckt att vi hade sovit tillräckligt och väckt oss alla tre under natten.

Vi kom upp och fick frukost av Mdu som jobbar här och ser till att vi får mat och som dessutom är Siphiles kusin. En extremt trevlig människa som får en att känna sig extremt välkommen här. Lördagen flöt sedan sakta på och vi fick reda på att vi skulle till kontoret för att få vårt schema först på måndagen.

Efter att vi ätit middag så satt vi ner och pratade med Siphile och vi fick reda på en del om Sydafrikas politik och ekonomi och hur Siphiles tankar och syn på det hela var. Väldigt intressant samtal som sedan övergick i vårt arbete med CESA och vi frågade mycket om hur det har påverkat skolor hittills och om man har sett skillnad och Siphile hade både konkreta exempel och en större aspekt som allt bådade väldigt gott!

En eloge till alla tidigare CESA människor och sponsorer som varit nere och gjort detta möjligt!

Vi frågade också hur det gick till med datorer som inte gick att rädda och som gått sönder, vad som händer med dessa, eftersom vi absolut inte bara vill skicka ner datorer som sedan går sönder och endast blir ståendes. Goda nyheter även här, då det var en stor business med recycling här och de hade folk vid alla skolor som tog hand om dem datorer som ej går att rädda och återvinner alla metaller i datorn och ser till att det inte bara dumpas.

Sedan fick vi reda på att Siphile skall gifta sig och på söndagen (tidigare idag vill säga) begav vi oss på en ceremoni man har för att ge gåvor till bruden som inträffar ungefär tre månader innan själva bröllopet. Och det, mina vänner, var en väldigt häftig upplevelse. Vi hade tyvärr inte tur med vädret men trots att vädergudarna kastade regn på oss var stämningen på topp med zuludans, sång och god mat. Vi önskar Siphile all lycka i världen och tackar för att vi fick vara hans gäster på hans tillställning och avrundar med dem orden dagens inlägg så ser vi till att uppdatera när vi fått komma iväg ut på lite skolor och så ses vi i nästa inlägg!

/John Hult, Tobias Tikka och Jennifer Panditha

20130804-200850.jpg

20130804-200931.jpg

Related Articles

3 thoughts to “Lugna dagar

 • Samuel Bengmark

  Hej vänner
  Gott att höra att ni kommit fram och mår bra. Det blir spännande att följa er. Hälsa Siphile från mig och gratulera till den kommande äktenskapet!

  Glada hälsningar från Samuel

  Reply
 • Felixxxxx

  Jamie Foxx i röda byxor till höger på er andra bild?

  Reply
 • Laila Tikka

  Skönt att ni kom fram, ska bli spännande att höra om era upplevelser och erfarenheter ni får med er, har alltid velat åka till Afrika och uppleva deras kultur, nu får jag göra det via er. Bra arbete ni har framför er. Sköt om er.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *