Låtsas att ni läser detta tisdagen den 7e. Problem med internet gjorde att det ej gick att ladda upp den kvällen. Problem med wordpress gör att vi inte kan ladda upp bilder. Försöker lösa detta så snabbt vi kan.

Ni vet hur det är. Första skoldagen gör en alltid lika nervös. Men nu när den är över ser man tillbaka på den och är glad för att man har kommit igång. Får träffa folk och ha aktiviteter.

Det var lite så vi först kände, vår tappra trupp bestående av mig, Tobias Tikka och Jennifer Panditha, när vi först var på väg till kontoret för att möta upp två personer som också skulle till vår första skola, Phumlani Primary School, för att hålla lite workshops med barnen. Vi å andra sidan skulle inte medverka på dessa workshops utan vi skulle istället ha lite undervisning med lärarna (skönt med lite ombyta roller för oss studenter). Vi lastade in en del datorer för att ha lite backup om något skulle få för sig att inte funka och fyllde bagaget med allt ifrån strömkablar till skärmar och begav oss sedan iväg.

På vägen till skolan som inte låg mer än 5-10 minuters bilväg ifrån kontoret så märkte vi att det låg väldigt många små hus som alla såg väldigt lika ut. Vi fick reda på att de husen var statligt bekostade för att ge dem fattigaste tak över huvudet. Vi svängde in i mitten av alla dessa hus och såg en stor byggnad omgett med staket där taggtråd prydde toppen längs hela staketet.

Väl där fick vi hälsa på rektorn som hälsade oss välkomna och ledde oss in i ett rum, “Staff and Office only”, där vi möttes av tre datorer som stod redo. Vi pratade en del med rektorn och kom fram till att med dem datorer som finns på kontoret och väntar på att bli ivägskickade från Sverige så kunde vi utan problem undvara tre datorer.
Sagt och gjort.
Det var bara ett problem. Vi hade glömt sladdarna från skärm till dator och vi fick oss en lärdom att dubbelkolla allt innan vi åker i fortsättningen då skolorna kan ligga mycket längre bort.

När vi väl hade flyttat runt lite och fått igång våra tre datorer så fick vi möta några förstaklassare som vi visade hur datorerna funkar. Väldigt annorlunda att se någon som aldrig har använt en dator innan ställa sig och försöka förstå hur tusan man ska få ihop detta till något vettigt. Efter lite trevandes namnskrivning på Microsoft Word och vackra mästerverk på Paint så var det lärarnas tur. Lärarna hade en viss datorvana sen innan och det flöt på mycket smidigt. Det var lite spännande när vi visade våra datorer, efter som att de istället för Windows var installerade med operativsystemet Ubuntu, men efter lite genomgång var inte heller det några problem. Vi hängde kvar lite på skolan medan lärarna fick bekanta sig med och utforska datorerna.

Medan vi är på skolan kommer det plötsligt in fyra svenskar och hälsar och vi blir alla i vår grupp lätt överraskade. De är tydligen här och jobbar med ett annat projekt tillsammans med Star for Life och hade dessutom kommunikation mellan två skolor, en i Sverige och en här i Sydafrika. Tydligen så har Skype-kommunikationen inte funkat till 100% men som tur är skulle vi till skolan här i Sydafrika redan på måndag och lovade att kolla upp så allt var okej på skolan, mer om detta när vi varit där.

Vi samlade ihop våra saker och begav oss, alla rätt glada över att vi fått en ganska mjuk start. För är det inte det man vill första dagen i skolan? En härlig start som sedan växer och lämnar intryck och upplevelser man inte glömmer.

/John Hult, Tobias Tikka och Jennifer Panditha

3 thoughts to “Första skoldagen

 • Birger Hult

  Låter mkt spännande.
  Lycka till allihop framöver!
  Med vänlig hälsning,
  Birger

  Reply
 • Charlie

  Haha :) Jag förstår att det känns lite ovanligt att se på när en person ska använda en dator för vad som mycket väl kan vara deras första gång! :)

  Reply
 • Lam(m)

  Vad spännande! :D
  Hoppas ni har det bra därborta!

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *