OBS, detta är gårdagens inlägg. Anledningen till att det inte publicerades igår är pågrund av ett strömavbrott. Gårdagens kväll var alltså lika med totalt mörker! Alltså: 08-08-27

Nu har vi fått ut ännu mer datorer till skolorna. Idag besökte vi två skolor, Masibonisane och Mdungandlovu. Båda skolorna fick 20 datorer, så det var två helt fulla pickups som lämnade “basecamp” idag. Vi var lite oroliga att vi inte skulle hinna med att få upp alla datorerna innan skolorna skulle stänga men vi lyckades och hade hela 10 minuter tillgodo. Masibonisane hade redan en datorsal men är 1700 elever och det var endast 120 elever som hade tillgång till dessa datorer, (trots att datorsalen var fylld hela dagen med lektioner). De var väldigt tacksamma för de nya datorerna och nu kunde iallafall några fler få chansen att använda dem. Vi har börjat känna lärarna där eftersom det var tredje gången vi var där. Vi fixade och bytte ut några datorer där förra veckan. Det som kändes riktigt bra när vi lämnade var att vi är helt säkra på att datorerna kommer till användning och att de kommer att användas flitigt.

På den andra skolan vi besökte är det alltid en riktigt härlig stämning. Alla eleverna är så glada och gillar verkligen att få vara med på kort, (se korten nedan). Installationen av dessa datorer löpte på smärt fritt. Vi visade alla programmen vi hade installerat och läraren verkade vara imponerade. Även här kändes det som om skolan kunde komma att få stor nytta av datorerna. När vi är ute och besöker skolarna försöker vi alltid se till att ge exempel på hur datorerna kan användas i utbildningssyfte och visa att det finns stora möjligheter med hjälp av dem. Ibland känns det extra viktigt att försöka påpeka detta så att eleverna får en chans att utnyttja dem. Eftersom en hel del skolor inte haft datorer innan kan det vara svårt att se hur man ska integrera dem i den vanliga undervisningen. Efter att arbetet var klart åkte vi vidare till en liten marknad. Där hade de massor med frukt och otroligt mycket handgjorda saker. Vi köpte alla något som vi kände symboliserade Afrika bra. Vi har inte gått mycket i affärer men har lyckats gör några småfynd. Kläder är verkligen billigt, döma av det vi har sett.

P8270326

P8270329

På den andra skolan vi besökte är det alltid en riktigt härlig stämning. Alla eleverna är så glada och gillar verkligen att få vara med på kort, (se korten nedan). Installationen av dessa datorer löpte på smärt fritt. Vi visade alla programmen vi hade installerat och läraren verkade vara imponerade. Även här kändes det som om skolan kunde komma att få stor nytta av datorerna. När vi är ute och besöker skolarna försöker vi alltid se till att ge exempel på hur datorerna kan användas i utbildningssyfte och visa att det finns stora möjligheter med hjälp av dem. Ibland känns det extra viktigt att försöka påpeka detta så att eleverna får en chans att utnyttja dem. Eftersom en hel del skolor inte haft datorer innan kan det vara svårt att se hur man ska integrera dem i den vanliga undervisningen. Efter att arbetet var klart åkte vi vidare till en liten marknad. Där hade de massor med frukt och otroligt mycket handgjorda saker. Vi köpte alla något som vi kände symboliserade Afrika bra. Vi har inte gått mycket i affärer men har lyckats gör några småfynd. Kläder är verkligen billigt, döma av det vi har sett.

Det är alltid ett ständigt problem med mat under dagarna. Mycket beror på vårat pressade tidsschema och allt vi ska hinna med, men även tillgängligheten av matställen i närhet av skolorna. Idag blev det en klassiker. Vi besökte återigen Wimpy:s, en slcags hamburgerkedja. Riktigt skönt att åka in till Hluhluwe äta lite och diskutera dagens arbete samtidigt som vi brukar börjar planera för morgondagens. Vi är alltid lite nervösa när vi ska åka ut till en skola då vi har försökt att planera så bra som det går är det inte säkert att förutsättningarna är de bästa och att det ens är möjligt att sätta upp så många datorer vi hade räknat med. Ikväll har vi räknat skärmar och kablar, börjar snart bli klara och det är även högtid för lite sömn.

Om ni vill ge några kommentarer på bloggen eller komma i kontakt med oss maila gärna på info@cesaproject.com

Dagens notis: Sydafrikanska mått är svarta skärmar bättre än vita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *