Igår och idag var har vi varit ute på tre skolor sammanlagt. Igår besökte vi Ishibhamu, en skola som ligger långt uppe i bergen, långt ifrån all civilisation. På denna skola installerade vi 20 stycken datorer i ett rum som var väl förberett med bord, stolar och elektricitet som räckte till alla datorer. Under tiden som vi installerade var det många engagerade lärare som ville vara delaktiga och var väldigt nyfikna. Efter att vi satt upp alla datorer sa en lycklig lärare – “Jag trodde aldrig vi skulle få se datorer på denna skola”. De var väldigt glada att vi varit där och tackade flera gånger om. Eftersom lärarna var så engagerade så vet vi att dessa datorer kommer att användas väl. Redan om några dagar skall schemalagda datorlektioner börja.

P8250281

P8240257

Idag har vi besökt två skolor, Madlaka och Mduku. Båda två hade vi tidigare varit och rekat på så vi visste ungefär vad vi kunde vänta oss. Den första skolan är liten, med endast 100 elever. Här installerade vi 16 datorer, datorer som inte bara skall anvandas av skoleleverna, utan även fungera som en slags mötesplats for lokalbefolkningen i området.

Ute på skolorna brukar vi göra så att vi börjar med att installera tre datorer, där vi sedan snabbt placerar de närvarande lärarna så att de får prova att använda datorerna medan vi installerar resten.. När vi visat dem vårt tangentbordsträningsprogram på Madlaka blev de helt exalterade och började genast tavla med varandra om vem som snabbast kunde avancera framåt bland programmets lektioner.. När vi sedan kallade in studenterna körde vi en liten snabbföreläsning för dem om olika program och hur datorn funkade. Det visade sig att endast en av tolv elever tidigare hade använt en dator. Vi fick lära en hel del studenter hur man dubbelklickar med en datormus.

P8260301

P8260304

Det är tänkt att vi skall hinna med två skolor per dag. Ibland kan det vara väldigt svårt eftersom skolorna ligger så långt bort och det är väldigt dåliga vägar dit. Ett annat problem är att skolorna endast har öppet mellan 07.30 – 14.30, efter det måste man vara utanför stängslet. Detta innebär att vi måste planera noggrant hur vi skall gå tillväga redan innan vi åker ut till skolan. Vi har även ett samarbete med en lokal ‘”driver” som har stor kännedom om smarta genvägar i de områden vi rör oss.

Denna vecka är det tidiga mornar och sena kvällar som gäller, men det är så roligt och intressant och vi upplever massa saker som vi aldrig hade gjort som turister. Det känns verkligen som att man bidrar till en förbättring för de elever vi träffar. Förhoppningsvis kommer det att kännas likadant på resten av skolorna vi skall besöka.

P8240261

Dagen notis: Man blir lycklig av att se hur glada människor kan bli av att få använda datorer. .

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *