Idag har vi besökt tre skolor riktigt långt bort från vårt naturreservat. Morgonen inleddes med en två timmars bilfärd på en guppig stenig grusväg mitt ut i den afrikanska landsbygden. En landsbygd som präglas av frigående getter, kor och åsnor. Mdu berättade för oss att det krävs 11 kor för att få en fru, det dubbla för två fruar och så vidare. Vi passerade en farm där en kompis till honom bodde, han hade tydligen sex fruar.

Väl framme på Mchitheki, en skola med den mest pedantiska rektorn vi träffat (perfekt kontor, perfekt kostym), så arbetade vi med deras befintliga datorsal. En datorsal som tyvärr inte användes speciellt mycket på grund av trasiga datorer. Vi bytte ut ett par datorer och lagade vissa andra, en brist på elektricitet gjorde att vi inte kunde använda alla befintliga datorer. Efter några timmar hade skolans datorsal dock avancerat från en halvtaskig kabelröra till en fullt fungerande sal med 12 stycken användbara datorer. Vi installerade även en del mjukvara, såsom tangentbordsträning och uppslagsverk. Detta visade sig vara mycket uppskattat av lärarna.

Direkt efter några cermoniella foton tillsammans med lärare och vår Star School klippa Mdu åkte vi vidare på småvägarna till nästa skola, Phumanyova. Även denna skola hade en befintlig datorsal i taskigt skick som vi direkt tog oss an. En hel del omstruktureringar, ominstallationer och kabeldragande senare var även denna skolas datorsal i ett betydligt mer användbart skick än innan. Vi kollade även till det rum i skolan där vi nästa vecka skall installera våra nya datorer, vilket såg ut att vara riktigt bra även om mycket arbete fortfarande återstod. Skolan hade överraskande nog köpt in snygga marmorskivor som skulle användas som datorbord. De var även i full gång med att svetsa fast datorhållare på skrivbordsbenen när vi kom dit. Någonting som snabbt avbröts efter att vi meddelat att datorerna är av desktop-typ, och förslagsvis placeras liggande under monitorn. Efter några hektiska sista minuter packade vi ihop för att kunna hinna till den sista skolan vi skulle besöka för dagen.

Mdu körde oss i ultrarapid på småvägarna, sicksackade mellan djuren och efter en halvtimma var vi framme vid Mandlakazi, en riktigt fin skola med robusta tegelbyggnader och en
naturmässigt oslagbar utsikt. Skolan har ingen befintlig datorsal utan förbereder för de datorer vi skall installera där nästa vecka. Vi pratade snabbt med Mr Zulu (troligtvis den tröttaste personen vi träffat i Sydafrika) som var vår kontaktperson på plats och konstaterade att möjligheterna att installera datorer var goda. Bord, stolar och säkra lokaler var inga problem. Det enda som behövde ordnas var tillräckligt med elektricitet för att köra 20 datorer, någonting som Mr Zulu på ett övertygande sätt påstod kunde fixas riktigt snabbt. Problemet med Sydafrika är att många, på just detta övertygande sätt, säger att saker och ting enkelt kan ordnas endast för att sedan strunta i det. Inte på grund av att de är ointresserade, utan mer på grund av att det är på detta viset saker och ting fungerar i Sydafrika. Vi får helt enkelt ringa en del uppföljningssamtal innan vi åker ut till skolorna för den slutgiltliga installationen.

P8210153

P8210163

P8210173

P8210182

P8180100

Efter denna intensiva dag varvade vi ner på favoritresturangen Baoboa tillsammans med Mdu, Siphile och sedan även fotbolls-Anna. Kött, glass och öl! Billigt!

Dagens notis: 66 kor = 6 fruar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *