Efter leveransen på drygt 300 stationära datorer med tillhörande skärmar och tillbehör blev det riktigt fullt i CESA-lokalen. Trots att garaget – som vi mycket generöst fått till låns av Chalmers Fastigheter – är rymlig, så har det blivit ordentligt trångbott. Att ha en rymlig lokal i anslutning till Chalmers där vi kan förvara och konfigurera datorerna har varit en förutsättning för att arbetet har gått så här smidigt. Den har verkligen spelat en nyckelroll för projektets möjliggörande!

2014-02-09 13.52.08-52014-02-09 13.52.24

Plötsligt gick omfattningen av arbetet med att rensa hårddiskarna, installera nytt operativsystem och packa faktiskt upp för oss – det här skulle inte gå över på en kafferast.  Tidigare år har detta skötts av ett externt företag, men nu fick vi själva komma på ett bra sätt för att göra detta så snabbt och smidigt som möjligt.
Förutom Linuxvarianten Edubuntu ville vi lägga med en offline-version av Wikipedia, eftersom de flesta skolor vi kommer att åka till saknar internetuppkoppling. Lösningen blev att skapa helt automatiserade installationer på USB-minnen.

2014-06-17 11.52.04
Skrotsamlare som jag (Robert) är hade jag en gammal KVM-switch hemma. Med den kunde vi använda samma skärm och tangentbord för att rensa och installera sex datorer samtidigt. Hela processen tog några timmar per dator, så vi har fått gå skift i lokalen under några veckor för att få ordning på alla datorer.

Berget med ofixade datorer har sakta men säkert krympt och delats upp på två nya högar med “fixade” och “kanske trasiga”. De “fixade” har staplats på pall och bredvid flyttlådorna med skärmar inväntat frakten ner. Ansökan om importavtal för datorerna har varit en lång byråkratisk process som påbörjades i september. Vår mottagande organisation Star for Life har skött det där och haft lite problem med att det dragit ut på tiden i Sydafrika. Vi har varit lite oroliga över om vi kommer att få tillstånd så att vi kan skicka ner datorerna i tid. Men för några veckor sedan lossnade det plötsligt och vi har sedan dess haft fullt upp med att packa datorer och skärmar på pall. Till slut blev det nio pallar fullastade med datorer, skärmar, tangentbord, möss, webbkameror och kablage. Klockan 8 i morse kom äntligen lastbilen och flyttlasset gick iväg mot Durban i Sydafrika!

 

2014-06-17 11.32.35
Sista-minuten-shopping av grenuttag och sladdar.
IMG_2537
Packat och klart!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *