Dagen är torsdag och 3 pigga och entausiatiska studenter vaknar upp för ännu en morgon. Vädret har artat sig mot det bättre eller i alla fall det varmare, i takt med att vi börjar bli varma i kläderna. Frukost intas med härlig framåtanda ispirerande av Siphiles berättelse från igår.

CESA-gruppen har sedan i onsdags fått uttökning i form av Tamina Fogelberg som är här som volontärarbetare för Star for Life. Efter att ha följt med till Siphisabaleshe High har hon av bara farten fortsatt följa med oss och tagit en naturlig roll som en 4:e gruppmedlem. Alla fyra beger vi oss denna dag mot Kwa-Giba high för att laga datorer och undervisa studenter.

När vi enligt GPS:en anländer på plats så är det inte en skola vi möter utan ett tom gräsfläck med ett fåtal hus i närheten, vi konstaterar nästan omedelbart att vi kommit fel. Ett par barn i närheten pekar oss i rätt riktning men vi måste fråga efter vägen ytterligare en gång innan vi hittar rätt.

Väl på plats så möter vi en väldigt fin skola med välinredda klassrum och datorsal. Jämfört med Siphosabaleshe så var denna skola renare, större och inredd med mer gedigna möbler. Eleverna som det var meningen att vi skulle undervisa lyste dock med sin frånvaro. Vi lät inte oss dock inte beslås av detta bakslag i planeringen utan satte istället full fart med att fixa de trasiga datorerna.

Efter att ha försökt rensa datorerna från virus med hjälp av ett virusprogram vi tagit med oss så fick vi överge denna första approach till hur vi skulle fixa datorerna. Det visade sig vara ett tidskrävande arbete som ofta slutade med en datorkrash då antivirusprogrammet rensade datorerna på vad den ansåg infekterade systemfiler. Vi fick inse att det i längden var bättre och snabbare att installera om datorerna. Vi kunde till slut lämna skolan med 14 fungerade datorer och ett löfte om att komma tillbaka med 6 till den kommande veckan efter vidare service på kontoret.

Efter ett kort stopp på kontoret blev det hemfärd och en god middag med grillad kyckling och lamm samt något som liknande potatismos fast gjort på majsmjöl. Vår kock Mdu hade sina farhågor att vi kanske inte skulle tycka om maten men även om det visade sig vara en ny uppelevelse, föll det samtliga i smaken. Resten av kvällen ägnades till att finslipa våra workshop-förbereldeser innan vi kunde gå till sängs med ytterligare en dags erfarenheter i bagaget.

Fredagen börjar med sedvanlig frukost klockan 7:00 innan det är dags för oss att bege oss till Siphosabaleshe för undervisning. När vi kommer dit så gapar skolan öde och grinden är stängd. Hänglåset var som tur var inte kopplat ordentligt och vi lyckades ta oss in för att möta en stängd skola. Vi bestämde oss för att vänta och mycket riktigt börjar eleverna droppa in en efter en. Någon lärare med nyckel till datorsalen syntes dock inte till. Efter att Hedvig lyckats bemästra den lokala radioskuggan så lyckades vi få tag på en av lärarna som småningom också dök upp med nyckel. Den nästan två timmar långa väntan gjorde dock inte så mycket eftersom det sydafrikanska vädret visade sig från sin bästa sida denna morgon.

Väl igång med vår workshop så märker vi tidigt att det är rätt stora skillnader mellan de olika elevernas förkunskaper och man ser tydligt vilka som använt en datorer tidigare medan det för vissa är en bravad att navigera till startmenyn via touchpad. De får börja med att använda Gimp för att måla lite bilder och bekanta sig med datorerna. Vi går sedan vidare och visar dem LiberOffice Writer och Calc och eleverna gör mycket bra ifrån sig, klart över förväntan med tanke på att det för många elever är första gången de använder en dator. Vissa elever blir till och med så exalterade och fokuserade på uppgiften att de schasar iväg oss när vi försöker visa dem något nytt.

Vi avslutar workshopen med att introducera dem för spelen på datorerna och trots att det var lite svårt så är det med leenden som eleverna navigerar sig framåt i Tumiki Fighters. Vår workshop är sedan till ända och eleverna tycker att det var väldigt roligt och givande, då de känner att de lärt sig många nya saker. Vi hoppas att laptop:sen ska komma väl till användning när vi nu lämnar dem på skolan. Innan vi avslutar så frågar vi om det är någon av eleverna som har några frågor. Ingen tycks ha några frågor tills en av eleverna snällt räcker upp handen och frågar vad det är vi heter. Vi presenterar oss och elverna verkar nöjda men tills nästa workshop påminner vi oss om att det kan vara trevligt att börja med att presentera oss själva.

Efter detta så beger vi oss till kontoret för att laga lite trasiga datorer som vi samlat på oss. Efter en eftermiddag i reparationens tecken så beger vi oss till sist hemåt för middag och sängdags samt för att ladda batterierna för nästa dags strapatser. Bongo High står på schemat och vill ni se vad som händer där kan jag varmt rekomendera nästa blogginlägg.

One thought to “Varma i kläderna”

  • Ingela Urdell

    Underbart att eleverna är mer intresserade av vem ni är än datorerna. Ni är säkert mycket exotiska.

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *