Om gårdagen visade oss några av Sydafrikas sämre bilvägar så fick vi i dag uppleva några av de bättre. Vägen till Hambisanani var nästan lika lång som gårdagens till Ndumo, men tog bara hälften av tiden att köra. Dock var det inte för att vi körde som biltjuvar utan snarare för att vi slapp ligga i 20 km/h och oroa oss för att slå i underredet på ändlösa grusvägar. Ändå lyckades jag, till skillnad från gårdagen, att köra fast i en sandväg. Det skedde ca 100 meter från skolan vi skulle besöka och barnen från som passerade från den angränsande låg- och mellanstadieskolan sneglade med en tveksam förundran på oss när vi försökte putta tillbaka bilen ur sanden.

Blåa bilen klarar allt.

Som tur var dök skolans karismatiska datorkunskapslärare upp och visade oss en bättre väg när vi väl kommit upp ur sanden. Väl framme vid skolan tog han oss till datorsalen som bestod av ett trettiotal dator som alla behövde undersökas och uppdateras. Med vetskapen om hur lång tid det tar att rensa enbart en dator från virus samt uppdatera programvaran så kändes det som att vi hade ett evighetsarbete framför oss, så vi satte oss att arbeta direkt. Som tur var skickade läraren in ett tiotal elever att följa med och lära sig och de visade sig vara väldigt engagerade och nyfikna. Allihopa var redan mycket kunniga på de områden som behövs när de väl kommer söka vidare till College, d.v.s. ordbehandling, kalkylblad och presentationer. Därför fick de istället vara med när vi fysiskt öppnade upp datorerna för att byte ut diverse delar. Den biten vara väldigt uppskattad, speciellt när vi förklarade vad de olika delarna används till och hur de hängde ihop. Dessutom gav Niklas eleverna en snabbkurs i hur antivirusprogram fungerar, vilket skulle komma väl till pass, för aldrig tidigare har jag sett så många och så kraftigt virusinfekterade datorer samtidigt!

Slå det här om ni kan!

Några av datorerna var så pass besudlade att om man försökte rensa dem så riskerade hela operativsystemet att krascha. Rekordet för infekterade filer på en och samma dator slutade på strax över 1600 filer enligt antivirusprogrammet vi använde. Men eleverna var väldigt hjälpsamma och underlättade vårt arbete en hel del. Det var fantastiskt att se deras entusiasm och att efter bästa förmåga försöka svara på alla deras olika frågor. Tyvärr kunde jag inte ge något bra svar när en av dem undrade om jag trodde att han kunde få en studieplats på Chalmers. Jag hoppas det har eller kommer införas något vettigt stipendiesystem nu när det införts avgifter för utbytesstudenter. Trots min brist på bra svar på den frågan var han väldigt glad att vi hade kommit för att besöka hans skola och vi fick ställa upp på ett flertal gruppfoton innan de var tvungna att bege sig hemåt.

Förhoppningsvis en blivande chalmersstudent.

Vi fortsatte jobba en stund till innan det även var dags för oss att packa ihop och den trevlige datorläraren passade på att ge ett hjärtligt tack för hjälpen.

Skön skylt på vägen.
Viktor kontemplerar dagens insats på väg hemåt.

Imorgon väntar vår sista arbetsdag och det känns lite sorgligt att lämna Hluhluwe med alla de fantastiska människor vi hunnit lära känna här. Samtidigt ska det bli skönt och spännande att få ett par dagars ledighet innan vi tar flyget hemåt Sverige.

Lala gache
Carl

4 thoughts to “Stora virusdagen

 • Mona o Kent Ansund

  Vi förstår att ni haft många intensiva dagar med fina upplevelser.
  Hoppas att ni nu får några sköna lediga dagar innan ni skall flyga hem.
  Ha det så bra.
  Mona o Kent

  Reply
 • Anette Järelöw

  Hej på er! Vad kul att läsa bloggen och som vanligt kommer jag inspirera de nyantagna (som kommer i nästa vecka) med era fantastiska insatser i CESA! Som student kan man verkligen göra världens skillnad – t o m i Sydafrika!
  Bästa hälsningar från Anette

  Reply
 • Stina & Lasse Stenholm

  Intressant att läsa era inlägg, men även att få en inblick i hur ni löser problemen med glada tillrop.
  Ha det så bra! Stina 6 Lasse

  Reply
  • Happy

   You mean I don’t have to pay for expert advice like this anroeym?!

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *