Idag var åter igen en tidig morgon. Vi behövde åka tidigt eftersom vi skulle besöka två skolor 200 kilometer från Hluhluwe. Vägen dit var dessutom det värsta vi sett hittills, det var mer gropar än asfalt, på den sträckan som hade asfalt vill säga. Sista 2 milen var en grusväg bestående av medelstora stenar. Det gick så långsamt!

Solen står högt och ungdomarna har rast när vi kommer till skolan.

Väl framme på den första skolan inser vi att de inte ens kopplat in de datorer som de fått för ett år sedan, när förra CESA-gruppen var här. Det gjorde mig riktigt förbannad. De skyllde på att de inte fått tag i någon datorlärare men det tycker inte jag är en godtagbar ursäkt. Det fanns inte mycket vi kunde göra, så vi sade åt dem att de var tvungna att koppla in datorerna och låta eleverna använda dem, om än bara för att spela spel och måla i paint. Vi sa att de inte spelade någon roll vad eleverna gjorde på datorerna, så länge de fick lite datorvana. Många av ungdomarna har nämligen aldrig suttit vid en dator alls och det verkade som att de fattade vad vi menade. Dessutom finns det många skolor som står på kö och kommer att använda datorerna bättre. Vi bestämde oss dock för att inte uppdatera något på dessa datorer, eftersom avtivirusprogrammet skulle hinna bli gammalt igen. Istället kollade vi bara så att alla fungerade och åkte vidare till nästa skola.

När vi pratade med Siphile nu på kvällen blev han lika upprörd som jag och sade att de förmodligen kommer åka och hämta de datorerna och ge dem till en skola som behöver det bättre. Vilket jag tycker låter som en bra idé.

Viktor och Niklas köpte in en portion ribs, att dela på, och blev ändå mat över.

Den andra skolan hade precis samma förutsättningar som den första, men de hade tacklat problemet på ett mycket bättre sätt. En vanlig lärare (som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på), som hade lite datorvana höll utöver sitt vanliga arbete ett par extra lektioner i veckan. På dessa lektioner fick olika klasser komma in i datorsalen och använda datorerna för att göra just enkla saker som att måla i paint och spela spel osv. De som gick i tolfte klass (sista året i high school) kom även dit för att skriva uppsattser och söka information i offline wikipedia på datorerna.

Här har vi fullt upp med att köra virusscan på datorerna.

P[ denna skolan bestämde vi oss för att uppdatera antivirus och lägga in en mycket nyare och större version av Wikipedia. Tråkigt nog blev det strömavbrott mitt under arbetet, ett strömavbrott som varade i flera timmar. Vi började prata lite mer med den andra läraren, MUsa. Han var ny på skolan och hade ansvaret för datorsalen numera. Det visade sig att han hade studerat informationsteknik i Durban och jobbat som webbutväcklare. Han kunde flera programspråk, så som php, html, C# och C++. Vi gav då honom en installationsskiva för både XP och alla de uppdateringar av wikipedia och antivirus som vi hade, så att han skulle kunna göra färdigt detta själv när strömmen kom tillbaka.

En såndär mysig, halvbra gruppbild.

När Carl visade Musa hur man uppdaterade virusdefinitionerna pratade jag med läraren som jag glömt namnet på. Hon kom ursprungligen från Pretoria, men arbetade som lärare här. Hon berättade att det var många väldigt fattiga barn på skolan, och att många inte hade råd med mat. Hon hade därför när hon varit ny på skolan ofta köpt mat för att hjälpa barnen. Men eftersom det var så många barn kunde hon inte göra detta till alla. Istället började hon odla spenat, potatis och grönsaker på skolan bakgård, så att när barnen kom och var hungriga kunde de få gå och plocka ur landet. Hon hade också sett till att journalister kommit till skolan och uppmärksammat detta i en tidning. Hon ordnade utflykter och såg till att ungdomarna fick se något annat än den landsbyggd som de vuxit upp i. Hon var mycket trevlig, verkade ha ett genuint intresse för att hjälpa dessa barn, inte bara med utbilding, utan till ett bättre liv. Det var mycket inspirerande att se, och gjorde att vårt arbete kändes roligare.

Här är hon i full färd med att berätta hur eleverna hjälps åt med grönsakslandet.

När vi förklarat för Musa hur man skulle göra och det var dags att åka hem så hörde vi en sång från ett hus i närheten. Kvinnan berättade att det var eleverna som övade inför en tävling i sång och dans och frågade om vi inte ville följa med och titta en stund. Självklart följde vi med, och vilka duktiga ungdomar det var! De sjöng för allt vad de var värda och behövde absolut inga högtalare för att höras.. De sjöng och dansade mycket intensivt, liknande den dans vi sett på zulufesten, men mer uppstyrt och snyggare.

En film från denna uppvisning laddas upp så snart vi kommer till kontoret.

På vägen stannade vi till vid en stor dam (niklas korrekturläser: vi stannade även till vid en mycket fräck damm) för att ta lite bilder. Detta var uppe bland bergen och precis i solnedgången, mycket häftigt landskap, mycket vacker vy. Vi gick upp för en brant trappa och kom upp på en väldigt häftig avsats som gav en lätt svindelkänsla när man tittade ner, men oj vilken utsikt det var.

Niklas vid dam(m)en.
...Carl
...och Viktor.

Nu sitter vi åter i vår hydda och brottas med dålig täckning för att försöka ladda upp bilder, texten kommer som vanligt nu, lite i förväg.

Solnergång, får bli sista bilden för i dag. lala gache!

Over and out
Viktor

5 thoughts to “Tusen år, tusen mil och tusen ord.

 • Mona o Kent Ansund

  Mycket bra jobbat grabbar.
  Det är ett stort nöje att läsa er blogg.
  Ni får uppleva mycket mer än vanliga turister.
  Här hemma går allt sin gilla gång.
  Göteborgskalaset börjar nästa vecka.
  Idag är vädret fint så vi tar en tur till Marstrand. Kramar från Mona o Kent

  Reply
 • Musa

  hey guys I just got time and and here I am reading your blog as promised.I am that teacher which you forgot his name “Musa” and hei my name is simple just write “M” then “USA” ….lol . hope you guys had a safe trip back to Hluhluwe and I bet you did,and again hope u didnt get any charges for cows,goats,donkies and what so ever…

  Your update

  We had power back on by 2AM and yah I did what I had to do installed the AntiVirus to the computers copied that File and renamed the other one …

  Before the end of today I had students using the computers doing different things while I was pasting your Computer manual that I printed on the Wall which will be much for most of the learners here.

  Lastly “Thanks guys for visiting our school and I will keep you updated about everything that is going on around here and I so hope that the incharge people will upgrade the state of the computer room and thats a big ‘HOPE’ ” …. yall have a great time here in South Africa and watch out for them cows on the rural roads …. chow Musa

  Reply
 • Martin Strandberg

  Hej Viktor,
  Kul att få läsa om dig och det projekt du/ni håller på med.

  Må gott!

  Martin

  Reply
 • Annika Ansund

  Jag är imponerad och stolt över er!
  Tar bilen upp till Marstrand och löser av Henke så att jag också får segla lite i helgen, det ska bli ok väder. WOW håller på just nu och Prince spelar i kväll! Hade varit kul att se :). Kramar

  Reply
 • Alex W

  Grym blogg! Verkar som ni haft extremt trevligt.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *