Efter en helg i området kring Sodwana Bay, 10 mil nordöst om Hluhluwe, var plötsligt vår andra måndag i Sydafrika här. Samtidigt som dagarna tickar förbi i kalendern upplevs tiden vi har varit här nere som lång, man kan alla vägar nu och jag skulle säga att det känns som över en månad fastän det bara har gått ett par veckor nu. Antagligen beror det på den ständiga floden av nya intryck som man möts av!

Efter en stadig frukost var vi snart inne på kontoret igen och efter att ha gått igenom lite saker som behövde gås igenom fick vi reda på vilka skolor vi skulle åka till under dagen. På schemat stod skolorna Ezibukweni samt Mtwazi Combined, då dessa skolorna låg så långt bort skulle vi ej hinna förbi kontoret mellan besöken på skolorna. Istället gällde det helt enkelt att få med allt direkt.

Med bilen fullastad med utrustning begav vi oss mot den första skolan, Ezibukweni. Här skulle vi rensa ut virus ur befintliga datorer samt installera tio nya.

IMG_2835

Efter att ha installerat AVG Free Antivirus och startat virussökningar på några datorer visade det sig mycket riktigt att de helt klart var infekterade. Vi gjorde vad vi kunde för att fixa så många vi hann och började sedan koppla de nya datorerna.

IMG_2833

Vi fick reda på att det längs en av väggarna i klassrummet stod 6 trasiga datorer, vilka vi kunde byta ut mot de nya vi hade med oss. När vi undersökte de trasiga datorerna närmare hittade vi sot på insidan av burkarna och tecken på kortslutningar, åskan eller hemmasnickrade elkablar?

all3

När vi hade fått allt klart hade klockan hunnit sprungit iväg och vi insåg att tiden var knapp för att hinna med den andra skolan. Som tur var kunde Star For Life’s coach på skolan ringa till den andra skolan, Mtwazi Combined, och berätta att vi var på väg.

Efter lite förvirring kring var coachen tagit vägen (tanken var att hon skulle åka med oss) kunde vi tillslut bege oss av mot den andra skolan med de sex datorer som skolan skulle få, de hade tydligen inga sedan tidigare. När vi kom fram till skolan visade det sig att de endast hade riktiga lås in till kontoret och att de skulle ordna med lås till den tänkta datorsalen inom kort. I och med detta fanns det inte så mycket annat att göra än att lämna av alla datorer inne på rektorns kontor!

IMG_2841

Efter en lång dag ute på Sydafrikas småvägar var vi vid 18 på kvällen tillslut hemma i gästhuset igen. Tänk, snart är man tillbaka i Sverige.

Varma hälsningar,
Marcus Olsson

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *