Idag hände det! Efter mycket slit, pappersexercis och lirkande med myndigheter rullade pallarna idag in på Star For Life’s innergård. Detta kändes inte alls självklart för några dagar sedan och i ren eufori rev vi upp packtejpen och började lasta in datorerna, skärmarna och lådorna med datortillbehör i Star For Life’s garage. Vi hade lyckats!

DSC_1027

DSC_1039

Nu börjar nästa del av äventyret, nämligen att köra ut datorerna och installera dem på skolor runtom i KwaZulu-Natal. Vi har redan börjat reka på en del skolor och kontrollerat deras möjlighet att få tillökning i datormängd. Vi har även besökt skolor som ännu ännu inte har datorer i undervisningen och börjat föra dialog med rektorer och ansvariga där. Mycket ska stämma för att datorer ska kunna placeras på en skola. Säkerheten är viktig för att minska stöldrisken. Andra förutsättningar är saker man normalt inte tänker på såsom lokal, datorbord och strömförsörjning. Internet finns sällan och ses mest som ett plus. Sist men inte minst har vi som krav från Västra Hisingen att datorerna vid deras livscykels slut ska återvinnas på ett miljövänligt sätt. Ovan nämnda faktorer kommer att tas i beaktning när Mdu och de andra på kontoret bestämmer hur datorerna bäst bör fördelas.

Vi ser verkligen fram emot att äntligen få åka runt och koppla in våra små bebisar (ja, det är lite så vi känner inför datorerna efter att ha rått om dem i Chalmers’ garage I drygt ett halvår). Särskilt kul ska det förstås bli med installationerna på skolor som I nuläget helt saknar datorer.

Strax efter att den sista lådan lastats in I garaget kom Mdu med en ny adress till mig. Det gällde en skola vars befintliga datorer hade problem med datorvirus. Jag knappade in adressen på min smarta telefonlur och konstaterade att det var en timmes bilfärd iväg. En lättare lunch på kontoret senare satt jag återigen bakom ratten påväg mot målet. Det visade sig snart att bilens GPS inte riktigt höll med om Google Maps vägval. I brist på datatrafik fick min mobil dock se sig överröstad och istället förde bil-GPS:en oss längs grusiga vägar genom områden med vilda djur. Det var en rolig väg som förutom allsång av Wind of Change bjöd på skymtar av betydligt fler vilda djur än de getter och kor som vi nu har vant oss vid trafikerar vägarna. Vi fick bland annat se giraffer och vårtsvin.

IMG_2729

DSC_1041

DSC_1060

DSC_1054

DSC_1063

Väl framme på skolan kunde vi snabbt konstatera att det fanns en del skumma programvaror på datorerna. Detta var något som datorernas föråldrade antivirusuppdateringar hade svårt att råda bot på. I brist på Internet kunde vi inte uppdatera dessa. Vår tid var knapp då vi skulle återvända till kontoret kl 16 igen. Vi scannade så många datorer vi hann med våra medhavda antivirusprogram och gav de två ansvariga skivor med uppdatering av operativsystemet samt instruktioner om hur de skulle sköta virusbekämpningen i fortsättningen.

Datorvirus sprider sig verkligen som löpeld på skolorna här nere. Detta kan tyckas underligt då Internet sällan finns. Tydligen sprids mycket malware via USB-minnen och vi har vid flera tillfällen fått höra jämförelsen mellan dessa och HIV-bärande kondomer.

20140813_153237

IMG_2743

20140813_152621

När skolans väktare stängde gaten bakom vår bil hade klockan redan hunnit bli fem I fyra och vi fick ringa Mdu och berätta att vi inte skulle hinna tillbaks innan stängning. En timmes handbromssladdande längs grusvägar senare var vi tillbaks I Hluhluwe igen. Dagen avslutades som många kvällar tidigare med några avsnitt IT-Crowd innan det var dags för läggdags för välbehövlig sömn inför morgondagens tidiga exkursion som ni kommer höra mer om imorgon.

//Anton

2 thoughts to “Dagen D (som i Dator)

  • John

    Fruktansvärt skönt att det löste sig med datorerna! Hoppas allt går bra.

    Reply
  • Denny & Erika

    Vad härligt att ni fick datorerna till slut! Lycka till och vi fortsätter följa ert äventyr

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *