Svedjebruk är som tidigare nämnts ett vanligt sätt att göra mark mer bördig i Sydafrikas landsbyggd. Vad vi inte visste var att det i principvarje år går illa och någon förlorar kontroll över elden. Detta är precis vad som hände igår.

Vid 2-tiden vaknade vi av att det luktade rök och det knastrade obehagligt nära huset där vi bor. Eldslågor stog precis utanför tomtgränsen och överallt på kullarna syntes flammor och rök. Det var en förvirrad Daniel som stapplade ut i pyamas och med kameran i hand, osäker på om han borde drabbas av panik eller om läget på något sätt var under kontroll. Utanför vid staketet stog Siphile avspänt med en vattenslang och duschade de närmaste buskarna. Tydligen hade elden vandrat in över bergen och stora delar av områdets grässlätter hade redan brunnit upp. Det verkade dock i detta läge som att det värsta var över och att det inte var någon fara för vårt hus även om två andra bostäder tydligen redan brunnit upp. Läget var självklart allvarligt men inte längre kritiskt. Det var bara att lugnt gå och lägga sig igen, trotts att det fortfarande brann inte längre än 10 meter från sängen.

Morgonen därefter syntes den omfattande ödeläggelsen elden orsakat tydligt där marken var svedd. Uppenbart var att den lilla eld vi sett under natten bara varit en bråkdel utav alla bränder. Hela fält och kullar hade förvandlats från ljusgula till kolsvarta på vad som föreföll ingen tid alls. På ett par enstaka ställen rök och brann det fortfarande. Ingen människa hade som tur var omkommit på grund av bränderna men en äldre man hade skadats av att ha andats in stora mängder rök i hans lokala släckningsarbete. Bränderna orsakade på det stora hela inte särskillt stora materiella skador (två hus känns ganska lite med tanke på omfattningen av bränderna) men betesmarker är givetvis förstörda och de i området som lever av att skära gräs till hustak får hitta nya marker.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *