Idag har varit första dagen som vi varit på en skola, Siphosabadleshe High, som låg endast ett par hundra meter från där vi bor. Laptop:arna som vi efter mycket om och men fick ordning på igår var med. Vi presenterades för en lärare som visade oss datorsalen – ett litet rum med ståbord längs väggarna, utan stolar, med ett 10:tal datorer donerade av något annat projekt. Efter detta fick vi vara med på en mattelektion för vad vi tror var grade 11 (de gick igenom varians och standardavikelse). Några utav dessa elever fick under rasten följa med och testa att använda datorerna vi hade med oss.

Det var den första kontakten vi haft med skolbarn sedan vi anlände i Sydafrika (andra dagen av projektet) och det var lite lätt stapplande vi genomförde en kort session där de fick pröva att använda musplattan, tangentbordet samt försöka skriva en liten artikel. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss från studenterna men de klarade sig riktigt bra. Några få hade faktiskt kommit i kontakt med datorer tidigare. En annan hjälpande faktor är att i dagens sydafrika har många elever enkla mobiltelefoner vilket hjälper till att minska tröskeln för att använda en dator.

Efter att rasten var över lämnade vi skolan eftersom ett strömavbrott förhindrade en närmare inspektion av datorsalen. Lite senare på eftermiddagen var elen dock tillbaka och vi fick hjälp av en geografi-lärare att komma in på det avstängslade skolområdet. Det var spännande att slå på datorerna och se vad för mjukvara som gömde sig i maskinerna. De flesta datorerna visade sig innehålla en modifierad version utav Windows XP från det sydafrikanska utbildningsdepartementet. 5 datorer fungerade bra och behövde inte ens rensas på virus. 3 datorer behövdes dock bytas ut med nya CESA-datorer.

Halv 7 åkte vi hem till Siphile igen (vi bor i en liten stuga på hans tomt) där han bjöd på berättelsen om hans resa och hur han blev involverad med Star for Life. Siphile Mdaka är ansvarig för organisationens verksamhet här på plats i sydafrika men även aktiv i många andra områden i det lokala samhället. Kanske kan vi berätta mer om honom i ett framtida blogginlägg men idag kan vi nöja oss med att säga att han är en inspirerande människa och en stark katalysator för utveckling i området runt Hluhluwe.

Allt som allt känns det som att vi haft en väldigt bra dag där en hel del frågetecken har rätats ut. Vi ser fram emot att åka till Kwagiba imorgon för att ta hand om deras datorer och kanske hålla några workshops. Antaglign kommer dock inte jättemånga studenter vara på plats eftersom imorgon är “Womens day” i Sydafrika och en nationell helgdag (faktum är att hela denna månaden är “womens month”) men exakt hur de ligger till vet vi inte förrens vi är där.

5 thoughts to “Närkontakt av tredje graden

 • Evelina

  Hej på er! Det är så kul att följa er resa! Måste kännas fantastiskt att äntligen vara på plats. Passa på att njuta av alla intryck och spännande möten och keep up the good work :D Kram Evelina

  Reply
 • Axel

  Gött att ni kom fram bra. Kör hårt, och publicera gärna en intervju med Siphile senare.

  Reply
 • Anna-Lena Haglund

  Kul attni skriver så ingående om era insatser och möten med människor! vill gärna läsa mer om era upplevelser.

  Reply
  • Randi

   You can always tell an expert! Thanks for countibrting.

   Reply
  • can I lease a car while on Beaver Falls, PA family care

   Megmondom őszintén, eddig egyszer próbálkoztam a fehérspárgával, és valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Mi a különbség a kettő között??? Ízvilág, állag? A képed egyébként gusztusos nagyon!

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *