Vi har börjat komma in i livet här i Sydafrika nu. Idag gick vi upp vid åttatiden och åt frukost på uteplatsen här. Vädret har varit riktigt bra hela dagen. Efter frukosten åkte vi tillsammans med Mdu ut till en skola som heter Ezifundini. Denna skolan köpte datorer för ett år sedan men det har inte funnits någon som kunnat koppla ihop dem. Så idag åkte vi ut dit för att sätta upp dessa datorerna och förbereda för de andra datorerna de skall få. På bilderna nedan kan ni se hur rummet såg ut som vi skulle sätta upp datorerna i. De hade inte bord eller stolar men efter ett tag lyckades de lösa det. Vi fick upp alla datorerna och fick elektriciteten att funka. Problemet vi fick när vi testade första datorn var att det inte fanns något operativsystem. Vi ska tillbaka till denna skolan med “våra” datorer och ska då även installera operativsystem på de datorerna vi kopplade ihop idag.

Vi träffade flera elever som var väldigt pratglada och glada över att vi var där och installerade datorer åt dem. Som ni säkert har förstått är det väldigt stora kontraster mellan de skolor vi har hemma i Sverige och de skolor som finns här. Det känns skönt att ha fått utföra lite praktiskt arbete och inte bara planera.Anledningen till att vi inte har installerat de datorer vi har skickat ner är att de sitter fast i tullen här i Sydafrika. Vi hade naturligtvis kollat detta innan så att det inte skulle vara några problem men tyvärr blev det lite problem ändå. Datorerna skall komma hit till Star School kontoret vilken dag som helst men senast Fredag. Under de här första dagarna försöker vi att fixa och jobba med så mycket annat som möjligt för att det inte ska bli alltför stressigt nästa vecka. Är det en sak som är säker så är det att man inte kan ta något förgivet här i Sydafrika. Saker och ting tar oftast lite längre tid än vad man hade planerat och man måste vara väldigt flexible.

PICT0108

PICT0115

PICT0121

PICT0135

PICT0144

Måste bara berätta om lite mer om vårat boende som är helt perfekt. Idag när vi kom tillbaka hade städerskan städat våra rum, in i minsta detalj. Hon hade även packat upp alla våra väskor. (Vi har varsitt fint rum.) Problemet uppstod dock när vi alla på varsitt hålla upptäckte att det fattades kläder. Det visade sig sedan att städerskan hade tagit dem till tvätten.

Mötet med alla människorna här och alla upplevelser är helt fantastiska. Idag åt vi middag med en zebra en meter ifrån oss samtidigt som det finns apor i våran trädgård. Vi känner verkligen att vi skulle behöva vara här mycket längre än två veckor, det finns så himla mycket man skulle kunna göra för alla skolorna. Vi försöker att ta vara på all tid vi har.

Dagens notis: Hierarkin bland människorna är väldigt tydlig.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *