Idag skulle vi liksom våra andra dagar besöka två skolor. Idag bar det av norrut uppmot Mocambique, den första skolan skulle få 20 datorer. När vi kom dit hade de dock bara elektricitet för två datorer. Vi kom överens om att vi tar den andra skolan först och kommer tillbaka om några timmar. De lovade att de skulle fixa uttag till dess. Vi körde vidare norrut till den andra skolan. Denna skola ligger 1 km från gränsen till Mocambique. Skolan, Amandla, har bara eletricitet från solpaneller, i stort sett hela området drivs på detta sätt. Skolan kämpar hos staten för att få elektricitet, vilket skulle göra det möjligt för dem att få ett komplett datorrum.

Vi installerade tre datorer och visade dem programmen. När de fått ordning på elektriciteten så är det tänkt att de ska få 17 datorer till. Alla lärare här var väldigt lyckliga att de äntligen fått datorer. Eleverna på skolan höll på att öva inför morgondagens fest de skulle ha på skolan, detta betyder att de delas in i grupper och uppträder för varandra. Vi fick vara med på en av övningarna och se hur en grupp dansade afrikansk dans. Riktigt roligt att se. Vad som ska tilläggas är att för att komma till skolan måste man köra på en väg som består av sand, känns som man kör på stranden. Detta klarade vår bil inte riktigt, så då var det bara hoppa ut och börja putta.

PICT0063

P8280345

P8280340

P8280354

Efter någon timme körde vi i raketfart ner till Moses igen, i hopp om att elektricitet var på sin plats. När vi kom dit var det ungefär 10 personer som höll på att dra sladdar. Även om det tar långt tid innan saker händer och man måste påminna flera gånger så går det ändå fort när det väl måste hända något. Efter att vi fått en rundvandring på skolan och lite juice inne hos rektorn var 18 pluggar på plats att använda. Imponerande! Vi kopplade in allt och upptäkte att allt verkligen fungerade. Rektorn utbrast, “Gud vad skönt att det verkligen fungerar”. Även denna skola var väldigt nöjda och var imponerad av våra plattskärmar. Vi pratade mycket med en av lärarna om eleverna på skolan. Många av studenterna har väldigt fattiga föräldrar. Cirka 40 procent av föräldrarna saknar arbete och dricker alldeles för mycket. En del studenter hoppar även av skolan på grund av graviditet.

PICT0050

Dagens notis: Elektricitet är inte en självklarhet här i Sydafrika.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *