Efter en natt av afrikanskt lugnande sömn inne på Star Schools kontor mitt i naturreservatet Thanda utanför Hluhluwe började en mycket händelserik dag.Vi träffade Siphile och Mdu från Star School och gick igenom vår kommande tid här. De var väldigt engagerade och tillsammans kom vi överens om att vi redan idag skulle besöka närbelägnaskolor för att reka inför kommande installationer och utbildning.

Direkt på förmiddagen begav vi oss, tillsammans med Mdu, ut till skolorna Mdlaka och Masibonisani. Den första skolan, Mdlaka, är belägen riktigt långt från de stora vägarna. Den är dock omgiven av en fantastisk natur som är omöjlig att hitta någonstans i Sverige. Skolan har ungefär 100 studenter vilket gör den till en av de minsta i Star School programmet.Skolan har fyra stora klassrum och ett övrigt rum, lokaliserat i ett separat hus, där vi nästa vecka skall skapa en fungerande datorsal. Eleverna som vi träffade var väldigt blyga inför att prata Engelska, någonting som beror på att de inte vill göra bort sig inför sina kamrater. Man ser runt omkring skolan att fattigdomen är utbredd, rektorn berättade att en del elever inte ens har några föräldrar att återvända till efter att skoldagen är slut.

Den andra skolan vi besökte var Masibonisani, vilket är en väldigt stor skola med ungefär 1700 studenter. Det är lätt att se extrema kontraster mellan skolorna, en större skola innebär större resurser. Denna skola har redan en datorsal och eleverna får datorutbildning av en kompetent lärare. Skolans storlek innebär dock att en expansion är nödvändig och detta kommer vi att hjälpa till med.

P8180075

P8180089

P8180088

På eftermiddagen handlade vi mat inne i Hluhluwe och kvällen har spenderats här ute i naturreservatet.

Dagens notis: Det är väldigt vanligt att studenterna går mer än 2 timmar för att komma till skolan.

Tommy

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *