På allmän begäran är vi tillbaks! Reseblogg 2013! CESA! Nya äventyr varje dag. I måndags så började vi mer redo en någonsin, härligt utvilade efter en längre helg fylld med safari och utflykter, med att äta frukost som denna dag bestod av ägg, yoghurt, bröd med ost och kaffe (precis samma som alla andra dagar för övrigt, hur bra som helst). Efter att fått i oss en stärkande frukost så kände vi oss pigga och tog oss i vanlig order till kontoret för lite förarbete som bestod i att bränna ut lite skivor med program som kan behövas, förbereda lite guider till dessa program och även se till så att de datorer vi får med oss ut är i ett bra skick. Sedan tog vi vår, nu mera, rätt skitiga Hyundai och befann oss snart på Mduku High School som bara låg ett stenkast (om man kastar ganska långt då) bort från Makhasa High School där vi var i torsdags. På denna skolan möttes vi av en fräsch datorsal som hade en del defekta datorer men överlag en fungerande datorsal. Vi satte snabbt igång med att rensa dem datorer som funkade och blev lite lätt chockade när det var 7000 infekterade objekt på en dator och 5000 på en annan och så vidare.

Under tiden datorerna rensades så fortsatte vi att installera antivirusprogram och visa läraren hur man gjorde en scan av datorn, samtidigt som vi brände ut programmen till honom så han hade tillgång till dem själv. Efter ett ganska långt tag var vi klara och tog oss hemåt. Vi hade tänkt besöka ytterligare en skola idag men av dem tre vi hade kvar på vårt schema så var det ingen av dem som låg nära nog, utan de låg alla på motsatta sidan av Hluhluwe och minst två timmars körning bort från Mduku. Men dagen efter så var vi där och började på Nkanyiso där vi helt enkelt skulle lämna tio datorer.

Sagt och gjort! Vi satte upp alla datorer och visade en ansvarig där hur det funkade med Ubuntu (operativsystemet vi använder för alla som inte vet) och tog även och pratade lite med elever om dem hade någon användning av datorerna på skolan och visade även dem hur Ubuntu funkade lite snabbt. Efter att allt var inkopplat och vi hade sett till att allt funkade så var vi kvar lite på skolan för att filma lite elever och bara prata med folk och fick reda på att eleverna hade haft datorer på skolan innan men att det hade varit inbrott i datorsalen och att man hade tagit datorerna och slängt dem i en bäck eller något liknande (oskönt gjort). Man var dock glada över att återfå dator och skulle investera i större, bättre och mer lås vilket kändes skönt att höra.

Sen var det vidare till nästa skola, Ntaminemidwa, där vi kom till den datorsal där det överlag verkade funka bäst av alla skolor vi varit på hittills. Alla datorer funkade, de var integrerade i undervisningen, eleverna verkade någorlunda kunniga och man hade nästan löst så att man hade wifi på skolan. Detta var något som var väldigt roligt att se och förutom en del virus (“bara” runt 40 virus som mest på en dator) så var det en skola som man kände hade en bra framtid inom just den datoriserade världen. Vi blev även medtagna in på en workshop med Star for Life och Precious (en härlig tjej som jobbar på Star for Life) och blev uppdragna på scen för att dansa med till PataPata. En riktigt rolig upplevelse tyckte både vi och studenterna på skolan som skrattade glatt åt oss. Men skolans datorproblem var snabbt löst och vi tog oss sedan hemåt för att hamna på lite vilovägar då vår GPS tyckte att vi skulle se lite mer av landet och det gjorde vi och är tacksamma för. Även om vi inte visste var vi var eller om vi någonsin skulle komma hem igen så fick vi se oss omkring på massa mysiga ställen uppe i bergen. Och där tog detta inlägg slut! Tack för att ni läste så ses vi i nästa inlägg!

/John Hult, Tobias Tikka och Jennifer Panditha

5 thoughts to “GPS på villovägar

 • Ancii

  Hoppas ni har möjlighet att lägga lite bilder på bloggen senare. Fast ni skriver så att man nästan kan se det framför sej:)

  Reply
 • Charlie

  7000?! It’s almost more than 9000! Galet mycket! Jag undrar vad eleverna har för sig på datorerna, när ingen ser.. ;)

  Jag håller med Ancii, väldigt välskrivna inlägg! :D

  Reply
 • Laila Tikka

  Mycket trevliga inlägg o roligt att läsa o hoppas på foton.

  Reply
 • Eva-Marie

  Intressant och roligt att läsa om er resa! Ha det bra! Och John var rädd om dig.

  Reply
 • Margaretha Lindmark

  Ja, roligt att läsa. Jag reser till SA nästa måndag (10/2) och ska då bl.a till Mduku, hoppas innerligt att datorerna är i lika gott skicka som ni lämnade dem i. Vi vill gärna kunna då lärarna och eleverna via nätet.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *