Dagen började med frukost klockan 07:00 tillsammans med Siphile som återvänt från Namibia där han befunnit sig sedan i söndags. Vi diskuterade snabbt planer inför kommande dagar. Imorgon träffas de sju översterektorerna från provinsen på Star for Life kontoret och vi är inbjudna på lunch och möte då vi ska dela ut och demonstrera våra medtagna laptops som skänkts av IT-programmet på Chalmers. Det är skönt att Siphile är tillbaka då han känns som en av väldigt få organiserade personer här nere!

Jens fotar det lokala djurlivet i Siphiles trädgård
Jens fotar det lokala djurlivet i Siphiles trädgård

Vi infann oss på kontoret vid åtta-tiden, lastade pickupen med 30 datorer och skärmar, och medan vi väntade på klartecken att få åka iväg pratade vi lite med JD, en av coacherna på Star for Life. Han berättade om sitt arbete och hur mycket han brinner för att åka runt på skolor i fattiga och utsatta områden för att försöka inspirera ungdomar till ett bättre liv. Han verkade också ha lugnat ner sig något sedan senast vi sågs och pratade fotbolls-vm och Ghana.

JD i mitten tillsammans med två Star for Life-anställda
JD i mitten tillsammans med två Star for Life-anställda

Idag hade vi två skolor att besöka, båda i området Ingwavumo där vi för några dagar sedan sladdade runt på sand- och grusvägar. Vägen dit gick återigen genom samma fantastiska bergslandskap.

Vägen går över en nyligen byggd damm. Sjön på höger sida var tills för inte så länge sedan en mindre flod.
Vägen går över en nyligen byggd damm. Sjön på höger sida var tills för inte så länge sedan en mindre flod.

Den första skolan var väl förberedd, elever och till och med datorläraren var där, trots strejken, och hjälpte oss packa upp datorerna och koppla in dem i befintliga eluttag. Inte dåligt! Vi stannade rätt länge och försökte så gott vi kunde visa elever som aldrig tidigare suttit framför en dator hur man använder en datormus.

Elever hjälper till att koppla in datorerna
Elever hjälper till att koppla in datorerna
Paint är bra när det gäller att lära sig behärska datormusen!
Paint är bra när det gäller att lära sig behärska datormusen!
Skolans rektor inspekterar datorerna
Skolans rektor inspekterar datorerna
Endast elever som läser datorkunskap fick befinna sig i salen. De här killarna är lika glada ändå.
Endast elever som läser datorkunskap fick befinna sig i salen. De här killarna är lika glada ändå.

Jonas åt en lokal maträtt till lunch som påminde om bönor med grus medan Markus och Jens köpte bröd fyllda med grädde och socker. På vägen hem passade vi på att ta en sväng om Swaziland, och lite senare såg vi en person längs vägen som bar reflexväst. Det kändes som ett stort ögonblick.

3 thoughts to “Arbetet fortskrider, inte många skolor återstår

 • frida hoas

  inte visste jag att dinosaurierna fortfarande härjade omkring i sydafrika…

  Reply
 • Heléne

  Man blir varm i hela kroppen när man läser om vad ni gör :)

  Reply
 • Moster Mia & Kusin Anna

  Jag håller med Helène vilket jobb ni gör man vi också hjälpa till på något sätt.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *