Idag blev det återigen ändrade planer på grund av strejken, och väldigt försenade gav vi oss av först till Mtubatuba för att möta Gwaza och sedan vidare till Banzana High i Nongoma. Vägen dit gick genom ett bergigt landskap och Jonas försökte så gott han kunde hänga med i Gwazas galna hastigheter. Vi åkte genom ett naturreservat men såg tyvärr inga elefanter, trots många varningsskyltar. Markus tror han såg en antilop, men förmodligen var det en get.

När vi äntligen efter lite mer än två timmars skumpande kom fram till skolan tog vägen plötsligt slut. Vi börjar tycka lite synd om vår hyrbil vid det här laget.

Vägarna kan ibland vara svårframkomliga
Vägarna kan ibland vara svårframkomliga

När vi så äntligen lyckades ta oss fram till skolan är datorsalen redan full med datorer. Rektorn försäkrar oss om att nya bänkar ska flyttas dit så att de nya datorerna kan få plats. Inte heller på denna skola fanns någon datorlärare tillgänglig, då han nyligen blivit biten av en skorpion och låg till sängs.

Strejken fortsatte även idag men trots det gick eleverna till skolan och ordnade lektioner på egen hand. Eleverna här nere är överlag väldigt entusiastiska och för de flesta verkar skolan vara något man uppskattar och ser fram emot.

Eleverna styr själva upp lektioner när lärarna strejkar
Eleverna styr själva upp lektioner när lärarna strejkar
Självutnämnd lärare!
Självutnämnd lärare!

Vägen hem var lugnare. Det är svårt att vänja sig vid de skarpa kontraster man stöter på. I ena stunden åker man på en grusväg ute i bushen för att minuten senare ha svängt upp på en motorväg av hög standard. Längs denna fina motorväg med skinande trottoarer ser man fallfärdiga hyddor och plåtskjul. Det är fullt med människor på vägarna. Vissa bara står där, andra går eller springer. Många tuggar på sockerrör. Ibland kör bilar med lyxbåtar på flaket förbi.

Ikväll har vi tagit det lugnt och återigen ätit tillsammans med Mdu. Ikväll möts Sydafrika och Ghana i en fotbollslandskamp. Vi ser fram emot en kväll i Vuvuzelans tecken!

Gillar man solnedgångar är Sydafrika stället att vara på
Gillar man solnedgångar är Sydafrika stället att vara på

3 thoughts to “Berg- och dalbana

 • Josef Ottosson

  Tjena! Kul att följa hur det går, bra bilder också! Jag har vart utan internet några dar och det är grymt roligt att läsa ikapp vad som hänt!

  Reply
 • Rickard Olsson

  Vilka entusiastiska elever! Då måste de uppskatta ert arbete. När har eleverna i sydafrika sommarlov föresten?

  Reply
 • frida hoas

  wow… vilka coola elever. det får en att må dåligt över alla “tandläkarbesök” man gjorde under sin egen grundskoletid…

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *