Nu har vi hunnit installera ett antal datorer och det var dags att åka ut och leverera. Gårdagen inleddes med att packa en pickup full med datorer och skärmar. När vi sedan bad om spännband så tyckte Gwaza att det var lite onödigt, men vi ville vara på den säkra sidan. Vi var redo att åka iväg och Jens satt redan i pickupen när Gwaza plötsligt försvann, utan ett ljud, som han gör ibland. Jens klev ur och en anställd på kontoret la genast en dyngblöt trasa på sätet och började tvätta insidan av bilen. Efter ett tag kom Gwaza tillbaka och satte sig i förarsätet, men tvätten av bilen fortsatte under tystnad i säkert 10 minuter medan Jonas och Markus väntade otåligt i hyrbilen utanför grinden. Jens fick fortsätta dagen med blöta byxor.

Vi hade knappt hunnit köra 10 minuter innan Gwaza fick tillfälle att visa upp sin konversationsskicklighet. Polisen körde om Markus och Jonas i hyrbilen, satte på blåljus och stannade pickupen. Ut klev poliserna och började diskutera med Gwaza på Zulu. Anledningen till att polisen stannade pickupen var att den saknade registreringsskylt. Gwaza hade dessutom inget körkort och bilen inga säkerhetsbälten. Att han gillar att ligga kring 140km/h gjorde förmodligen inte saken bättre. Helt förvirrade stod vi och undrarde hur detta skulle gå vägen. Gwaza drog någon historia om att utbildningsministern väntade på vår datorleverans på skolan och om de ville driva detta vidare fick de ta upp det med utbildningsdepartementet. Utan problem fick vi åka vidare på vår resa.

Polisen pratar med Gwaza
Polisen pratar med Gwaza

Vi besökte två skolor den dagen, Makhaza High och Kva Giba High. På Makhaza fick vi ta gruppbilder med rektorn, skolstyrelsen och massa elever poserande med tre tangentbord, skärmar och burkar innan vi fick leverera datorerna. Makhaza hade redan sex datorer men deras datorsal blev betydligt fylligare då vi installerade 15 nygamla datorer.

Gruppbild på Makhaza High
Gruppbild på Makhaza High

Vi dundrade vidare till Kva Giba i bortåt 160 km/h och installerade nästan utan problem 15 datorer. Vi fick tälja bort plastbitar från strömuttagen med kniv för att kontakterna skulle passa. Eleverna och den blivande datorläraren blev alla mycket glada. Skolan hade fyra datorer tidigare och några elever hade redan utvecklat grymma paintskills.

En elev som ritat av skolan i Paint. Notera att datorn endast har touchpad!
En elev som ritat av skolan i Paint. Notera att datorn endast har touchpad!
Jens är cool och proklamerar sitt budskap
Jens är cool och proklamerar sitt budskap

Anledningen till att vi inte uppdaterade bloggen igår var att vi hamnade i en passionerad diskussion med Siphile och hans vän JD om fotbolls-vm i allmänhet och Ghana mot Uruguay i synnerhet. JD hade väldigt bestämda åsikter om att Uruguay fuskade till sig segern.

I dag har vi varit på två skolor, tyvärr så var skolorna stängda så vi fick aldrig träffa några elever. Undantaget var Snesh, som gick på Siphosabadletshe High där de delade 15 datorer på ungefär 1000 elever. Facebookprofiler utbyttes och vi gav honom lift till hans hem uppe på en kulle i närheten. På Siphosabadletshe märkte vi också av det röda dammet vi hört så mycket om från våra föregångare. Tur att vi har tillgång till tvättmaskin!

Siphosabadletshe High. Notera hur rött allt är!
Siphosabadletshe High. Notera hur rött allt är!
Snesh testar datorerna
Snesh testar datorerna

Vi hade vår första turistupplevelse när vi mellan skolorna svängde förbi Saint Lucia och tittade på flodhästar. Apor och turister fanns det också gott om.

Ikväll har vi tagit det lugnt hos Spihile, använt kallduschen, tagit några bilder på hyddan med omgivning och väntar nu på Mdus fantastiska matlagning!

Siphiles hus
Siphiles hus
Vår hydda, till vänster
Vår hydda, till vänster

5 thoughts to “Första skolbesöken

 • frida hoas

  hej.
  jag blir alldeles varm i kroppen när jag läser och tänker hur glada alla barn blir som ni hjälper.
  det är en väldigt väl komponerad gruppbild jag gillar speciellt dom tre där framme med hårddiskarna eller vad det nu är för nånting.
  varför var Snesh där om skolan var stängd? var han lärare eller nåt sånt?
  allt är jätterött. det är fantastiskt!
  villka fina hyddor.. men dom ser lite trånga ut. jag skylle egentligen vilja kalla dom hyddlika stugor.

  jag är lite avundsjuka på er. fast inte på den kalla duschen.
  nu tänker jag gå och ta mig en het dusch.

  ha de bäst.

  Reply
 • Heléne

  Äntligen en bild på “hyddorna”!! Söta!! Häftig chaufför ni har; inget körkort?? Kul att ni äntligen har kommit ut till skolorna :)

  Reply
 • Evelina

  Hej! Vad kul att se så mycket bekanta saker; hyddorna, Siphosabadletshe, det röda dammet.. ja, till och med sydafrikanska farbror blå känner vi ju igen sen förra året, eller hur Sandra? =) Keep up the good work, pojkar! Ni är grymma.

  Reply
 • Sandra

  Haha! Ja verkligen. Mina byxor blev aldrig som de va efter Sipho. Jag kommer ihåg att de hade jättestora problem med cd-läsarna och ram-minnena på grund av dammet. Vi fick flytta runt en cd-läsare för att lyckas installera programmen. Hur var de i år?
  Vi blev också förvånade över deras paint-kunskaper. För många var det ju första gången de använde datorn men ändå lyckades de måla raka hus eller avancerade blommor efter bara några minuters användande.
  Det är så kul att följa er resa killar! Fortsätt blogga massa! Det är uppskattat av många! =) Stora kramar /Sandra

  Reply
 • Lotta

  Underbart att folja er pa bloggen. Imponerad av hur ni fixar alla problem som dyker upp. Vilken fantastisk insats ni gor for dessa barn. Fortsatt lycka till!l
  Lotta

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *