Stordåd har utträttats idag! Eller, kunde ha uträttats. Idag körde vi nämligen utryckning 12 mil till Qhakaza High för att rädda en rektor som behövde en dator och ett 3G-modem installerat. Allt skulle vara klart när vi kom fram och vi skulle bara sätta upp datorn och pilla in modemet. Väl där fanns det förstås inga elkablar, men som tur var kom vi förberedda med extrautrustning. Efter några minuters pillande med modemet lyckades inte dessa tre blivande ingengörer med denna utmaning. Kortet var tydligen varken registrerat eller aktiverat. Ingen nöd! Rektorn och Qwaze körde utryckning till närmaste VodaCom butik som låg “i närheten” medans vi tappert väntade kvar på skolan. Efter 45 minuter kom de molokna tillbaka och meddelade att endast speciella butiker som stänger redan klockan 12 kan utföra dessa uppgifter.

Misslyckad modeminstallation
Misslyckad modeminstallation

Men vår dag har inte varit helt oproduktiv, vi gjorde ett återbesök i Richards Bay och har nu köpt våra 450 strömkablar och dessutom installerat 70 av 350 datorer.

Vårt arbetsrum
Vårt arbetsrum
Så här bär man shoppingkassen i Afrika
Så här bär man shoppingkassen i Afrika

En annan incident hände idag på kvällen då vi ensamma på kontoret var som mest uppe i att installera datorer. Det knackade på vår arbetsrumsdörr. Markus gick snällt och öppnade och in klev en kort man med AK-5 och oknytna skosnören. Mannen berättade upprymmt att larmet hade gått tre gånger och ingen svarade i telefonen. Vi lovade att vi hade larmat av kontoret och mannen verkade tro på vår historia och att vi inte var några personer med dåliga uppsikter. Jens gick sedan och öppnade grinden som vakten hade hoppat över med laddat vapen och fick förklara sig för ytterliggare tre vakter. Vi åkte ganska snabbt tillbaka till Siphiles trygga hus.

Skolbesöket blev uppskjutet tills imorgon då vi skall ställa upp 15 datorer i Makhasa High och 15 på Kwa-Giba High. Det blir att gå upp klockan 05:30 imorgon, kommer nog bli en fantastisk dag.

Eftersom det blev en sen dag idag igen kommer bilden på hyddan imorgon, men här kommer en annan spännande bild vi såg längs vägen.

Familjeplanering
Familjeplanering

2 thoughts to “Don’t worry baby, we’re computer engineers

  • frida hoas

    i´m not worried baby, my man´s a computer engineer…

    Reply
  • Rickard Olsson

    Vakter med maskingevär! Det va inte illa det, då kan ni känna er säkra…

    Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *